Turizmciye Müjde Mi? Eziyet Mi?

Bugün itibari ile Cumhurbaşkanlığı kararı ile ‘İşten Çıkarma Yasağı’ ve ‘Nakdi Ücretsiz İzin Desteği’ 2 ay yani 17 Mayıs 2021’e kadar uzatıldı.
Bu haber bazı kesimler tarafından müjdeli bir haber olarak görülsede olay turizm emekçileri için biraz farklı bir boyutta.

2020 yılında bölgemizde sezon hem işçi hem de işveren için yok denecek derecedeydi. Pandeminin özellikle sezon hazırlığının başladığı ‘Mart’ ayında etkisini göstermesi ile birlikte güzel bir sezon bekleyen ve maalesef ki sezonluk çalışan turizm işçilerinde büyük bir hayal kırıklığı ve ekonomik çöküntüye neden oldu.

Sezona başlayamamış binlerce turizm emekçisi ne ‘Kısa Çalışma Ödeneğinden’ ne de ‘Ücretsiz İzin Desteğinden’ faydalanabildi. Yıl sonuna kadar da turizm mağdurlarının faydalanabileceği hiçbir destek çıkmadı. Yıl sonunda ‘Geçici İşgücü Desteği’ adı altında, eminim ki çıkaranların bile anlayamadığı bir destek piyasaya sürüldü. Bin lira vermek için bin dereden su getirildi! Gözlemlerimize göre de çok düşük bir oranda faydalanıldı ve hala onaylanıp ödeneği alamayan, değerlendirilme aşamasında olan başvurular mevcut.

Aslında işten çıkarma yasağı ve nakdi ücretsiz izin desteğinin uzatılması demek perde arkasında işçinin işverenlerin vicdanına bırakılması, sorgusuz sualsiz işverene işçisini ücretsiz izne gönderme yetkisi verilmesi demek. Hal böyle olunca mart sonunda sonlanacak olan Kısa Çalışma Ödeneğinden çıkan işçiler sezonun da belirsizliği ile birlikte 17 Mayısa kadar önceden 5.366 TL’ye kadar ödenek alabiliyorken 1 Nisan 17 Mayıs arası sadece 1431 TL alabilecek.

Hükümetin bu adaletsiz uygulamadan acil olarak vazgeçmesi ve bu durumu düzeltmesi gerekmektedir.

Çözüm ise çok basit! Kısa Çalışma Ödeneği uzatılmalı ve KÇÖ ile İşten Çıkarma Yasağı-Nakdi Ücretsiz İzin Desteği aynı tarihte sonlanmalıdır.

Ayrıca zaten hali hazırda iş akitleri askıda olan emekçileri işe girmeyi beklerken ve giremezken işten çıkabilmenin uzatılmasını değil geç başlamaktan veya başlamamaktan doğan gelir kaybının nasıl önleneceğini konuşmak ve gerekli destekleri acilen vatandaşın hizmetine gerekmektedir.

Turizm emekçilerinin mağduriyetleri, gelecek kaygıları ve belirsizlikleri acilen ortadan kaldırılmalı, çözüme kavuşturulmalıdır.

Turizmci olan Turizm Bakanımızı göreve davet ediyorum.

destekiş dünyasıkısa çalışmapandemiTurizmücretsiz izin
Comments (0)
Add Comment