Koca Koca Oteller Yurt Olmasın!

İşverenler az kâr etmeyi öğrenmezler ise iflas etmek zorunda kalacaklar!

Şaka değil, bir İK’cı gözüyle bakacak olursak; gerçek anlamda turizmde çalışacak kimse kalmadı. Kış döneminde bile iş arayan veya açık pozisyonlara başvuruda bulunan aday sayısı yok denecek kadar az.

Tabi ki ülkenin ekonomik durumunun suçlusu işverenler değil, fakat işverenler kuruluşlarının devamını sağlamak istiyorsa ciddi aksiyonlar almalıdırlar.

Alanya ölçeğinde bakmak gerekirse; otel personellerini başka sektörler kaptı. Döviz bir hayli yükselince yabancıların emlak alımı sonrasında vatandaşlık işlemlerinin kolaylaşması ile Önbüro ve Misafir İliskileri gibi yabancı dil konusunda profesyonel çalışan yönetici ve elemanları ‘Emlak Sektörü’ kaptı. Hem de bir ev sattığında otelden alacağı bir yıllık maaştan fazlasını kazandı. Neden 7 ay çalışsın ki ?

Komiyi, garsonu, meydancıyı ‘Yemeksepeti, Getir’ gibi firmalar kaptı. Profesyonel şartlarda 12 ay çalıştırdı.

Aşçıyı, katçıyı ‘Bim, A101, Şok’ kaptı biz hala olayın şokundan kendimize gelemedik!

Kurye, benzinlikte pompacı derken diğer her sektör turizmden cazip hale geldi.

Hal böyle olunca sektörde 7 ay çalışıp 5 ay yatacak, bırakın 5 ayı 1 ay bile yatacak personel kalmadı.

Artık iş görüşmelerine gelenler doğal hakları olarak; 12 aylık kontrat, yüksek maaş ile güvence istiyor. Her geçen gün yatak sayısı arttıkça da bölgenin çalışan havuzu daralıyor.

Evet, bu düzenden ne kadar şikayet etsek de, devletten adım atmasını beklesek de ne yazık ki bu sistemle bu düzen düzelmiyor. E, işin sonunda hiçbir otel personelsiz çalışamaz, bırakın personelsizi tam dolulukta %70 personel kapasitesi ile operasyonunu yürüyemez. Olacak belli, şuandan geleceğin tablosu gözüküyor. Çalışan krizinden dolayı eksik kadrolarla her sene hizmet kalitesini düşürüp, otel fiyatları dip rakamlara inip personel ile birlikte misafir de arar hale gelmektense şimdiden az kazanıp, otelciliği cazip hale getirip geleceği kurtarmak bana en doğru adım gibi gözüküyor.

Yoksa bu hayat pahalılığı ve turizmin güvensiz çalışma ortamından dolayı koca koca oteller ancak öğrenci yurdu olur!

Comments (0)
Add Comment