Corona Krizi

Covid-19 namı diğer Corona virüsü ülkemizde belki öldürmeyecek ama en az 1,5 milyon turizm işçisini ve dolaylı yoldan turizmden gelir elde edecek insanları süründürecek.

Turizm sektörü açısından bakıldığında öldürmeyen virüs süründürüyor. Şirketlerin acil durum planlarında ve kriz yönetimi prosedürlerinde ilk olarak işgücü azaltımı mevcut. Antalya bölgesinde pek çok otel bu bağlamda harekete geçmiş durumda. Bazı işletmeler bunu gerçekten finansal durumlarını göz önünde bulundurarak bilançoları doğrultusunda bazıları ise krizi maddi istihdam fırsatına dönüştürmek için uygulamaya geçiriyor.

Hal böyle iken otelcilerin ve otel yöneticilerinin istisnalar hariç çalışanlarının çektiği zorlukları anlaması imkansız. Bu bağlamda devletimizin emekçiler için bir takım önlemler alması, işverenleri bazı prosedürleri uygulamaya zorlaması ve turizm işçilerinin sesini duyması gerekiyor.

Örneğin;
-Böyle bir kriz döneminde son 1 yılda ortalama 210 gün çalışmış işçilere çıkış nedeni farketmeksizin kısa vadeli(1-2 ay) işsizlik maaşı verilebilir. Böylece çalışanın gerek maddi durumu gerek ise psikolojik durumu güçlendirilip, emeğini sömürmeye çalışanlara karşı dik durabilir.
-Çalışması süren, işverenlere faiz ve geri ödeme avantajı sağlayacak kriz dönemi kredilerine istihdamın arttırılması şartı koyulabilir. Böylece işletmeler kredi çekmek uğruna personelini işten çıkartmazlar.
-Ücretsiz izinler için eski günlerdeki gibi fakat daha detaylı bir eksik gün bildirim platformu korulabilir. Böylelikle ücretsiz iznin zorunlu mu yoksa karşılıklı anlaşma ile mi olduğu tespit edilebilir.
-Turizm işkolu ile çalışanların kredi/kredi kartı gibi banka aracılığı borçları için erteleme yetkisi veya borçların yapılandırılıp kapatılması adına düşük faizli ve 6 ay geri ödemesiz devlet kredisi imkanı sunulabilir.
-Evi kira olup bunu belgeyen işsizler için yine kısa süreli kira yardımı fonu oluşturulabilir. Böylelikle hem işci mağdur edilmemiş olur hem de sözleşmesiz ve gayriresmi ev kiralamasının önüne geçilmiş olur.

Bunlar ve bunlar gibi pek çok önlem alınabilir. Devletimiz böyle zor günlerde alın teri döken emekçileri unutmamalıdır. Özel sektör dinamikleri gereği her zaman krizleri kasa fırsatına dönüştürmeye çalışacaktır. Bu durumda kamu müdahalesi şart !

Corona virüsünün hayatımızı ve ülkemizi en az zararla terketmesi dileğiyle…

coronacovid-19iş dünyası
Comments (0)
Add Comment