Turnover

518

Turnover yani işgücü devir oranı, bir başka deyişle personel sirkülasyonu; işletmelerin sürekliliğine büyük bir darbedir…
Peki nasıl düşürülür bu turnover ?
İşe alım süreci ile başlayalım; 
– Mutlaka iş tanımları yapılıp, işe uygun adaylar mülakat ile belirlenmelidir. Ayrıca bu süreci yönetecek olan kişilerin iyi bir altyapıya sahip olması gerekir.
– Oryantasyon ve eğitim süreçlerine bayağı bir vakit harcamak gerekir. İlk günden nasıl olsa pişer denildiğinde genellikle ısınmadan işten ayrılmalar gerçekleşiyor.
– Yöneticiler her ne kadar iyi eğitim alan insanlar olsalar da sürekli eğitimden geçmelidirler. Yönetici eksiklikleri işten ayrılmalarda küçümsenmeyecek rol oymuyor.
– Klasik deyişle mutlu bir ortam yaratmak. Olumlu bir işyeri kültürü geliştirilmeli ve çalışan memnuniyeti üst düzeyde tutulmalı. Özellikle insana insan ile hizmet verilen sektörlerde müşteri memnuniyetinden önce iş gören memnuniyeti gelmeli. 
– Psikolojik kontrata sadık kalınmalıdır. Bu sözlü ve personelin algısına göre oluşan bir sözleşmedir. Bununla beraber işe alım esnasında belirtilen beklentilerin ve verilen sözlerin arkasında durulmalı, olası bir değişiklik halinde mutlaka uygun bir zamanda, uygun bir dille karşı tarafa tebliğ edilmelidir.
– Mevcut organizasyonda kariyer imkanları yaratmak. Sürekli yönetici transfer etmek yerine şirketlerin ana hedefleri sıkı bir eğitim ile kültüre uygun yönetici yetiştirmek olmalı.
– Çalışanların performansları adil bir şekilde, profesyonelce ölçülmeli ve ödül,terfi, geliştirme gibi yöntemler uygulanmalı.
– Çalışma planları çok iyi ve zekice yapılmalı. En azından yöneticilerin biraz matematik bilgisi olması. İşten ayrılışların azımsanmayacak çoğunluğunu vardiya sisteminin adil ve düzgün uygulanmamasıdır.
– Düzenli olarak geri besleme yapılmalıdır. Çalışanın iyi yanlarını üstlerinden duyması sürekli motivasyon artışı sağlayacaktır. Bu da işletmeye olan bağlılığını güçlendirecektir.
– Şirketler içinde iyi ve dürüst bir arkadaşlık ortamı yaratılmalıdır. Çalışanlar birbirleri ile sadece iş ilişkisinde değil günlük sohbetlerde veya ihtiyaç halinde iletişim kurmalıdır.
En önemlisi de motivasyonun Duygusal kısmıdır. Adı da ücret yönetimidir.
– Ücret, performansa dayalı adil bir şekilde belirlenmelidir. Ayrıca ücret yönetiminde çevre ve sektör şartlarının yanında mutlaka işletme ve ülke şartları göz önünde olmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.